Hoe dek je een tafel volgens de etiquette?

Wil je graag een chique diner organiseren, maar weet je niet goed hoe je de tafel moet dekken? Hieronder leggen we je uit hoe je een formele tafel dekt volgens de regels van de etiquette.

Algemene regels

  • We eten steeds van buiten naar binnen. Dit wil zeggen dat we het bestek voor de eerste gang aan de buitenkant leggen en de rest in volgorde van de overige gangen.
  • Messen worden altijd met de scherpe kant naar het bord gelegd of weg van de andere gasten.
  • Leg maximum 3 soorten vorken of messen aan elke kant van het bord. Als er een vierde gang is dan wordt het bestek samen met het eten gebracht.
  • Dessertbestek legt men boven het bord of het wordt net voor het dessert samen met het bord gebracht.
  • De plaats van het bestek, de glazen, de borden… is afhankelijk van het menu. Leg nooit materiaal op tafel dat je niet zult nodig hebben.

Voorbeeld

In dit voorbeeld liggen alle benodigdheden voor volgend menu op tafel:

  • Soep
  • Voorgerecht
  • Hoofdgerecht
  • Dessert (ijsje)

A. Bord(en): In het midden op ongeveer twee vingers van de rand van de tafel plaats je de borden. Je begint met het grootste bord voor het hoofdgerecht of een decoratief onderbord. Je kan kiezen om de borden voor de voorafgaande gangen ook al op tafel plaatsen of om die pas te brengen bij het serveren van de maaltijd. Kies je ervoor om ze al op tafel te plaatsen dan doe je dat van groot naar klein (groot onderaan).

B. Soeplepel: We eten van buiten naar binnen. Dat wil zeggen dat het bestek dat aan de buitenkant ligt eerst gebruikt zal worden en dat in dit geval de eerste gang soep zal zijn. De soeplepel ligt rechts omdat we soep, volgens de etiquette, met onze rechterhand eten.

C. Bestek voor het hoofdgerecht: Het bestek dat dichtst bij het bord ligt gebruikt men voor het laatste gerecht voor het dessert. In dit geval dus het hoofdgerecht. We leggen altijd de vork links en het mes rechts omdat ze zo juist liggen om te beginnen met eten. De scherpe kant van het mes leg je steeds richting het bord of weg van de andere gasten.

D. Bestek voor het voorgerecht: Voor het bestek voor het voorgerecht geldt dezelfde regel als bij dat voor het hoofdgerecht: vork links, mes rechts.

E. Broodbordje en botermesje: Als gasten bij hun soep of een ander gerecht een broodje geserveerd krijgen dan kan men dat op dit bordje leggen. Het broodbordje wordt altijd linksboven gezet met daarop een botermesje. De scherpe kant van het mesje leggen we net zoals bij de andere messen weg van de andere gasten.

F. Dessertbestek: Dessertbestek leggen we bovenaan het bord of wordt pas op tafel gelegd bij het serveren van het dessert. Als je ervoor kiest om het al op tafel te leggen dan gelden er ook enkele regels. Een vork ligt met de handgreep naar links en een mes en/of lepel met de handgreep naar rechts. Op die manier kan je ze makkelijk naar beneden schuiven en komen ze meteen op de juiste plaats te liggen op de plaats waar het andere bestek lag.

G. Waterglas: Het waterglas staat rechtsboven het bord. In de volgorde van de glazen staat het steeds het meest links.

H. Wijnglazen: wijnglazen staan in een diagonale lijn naast het waterglas. De volgorde waarin je glazen voor rode en witte wijn zet zijn afhankelijk van welk eten je serveert en welke wijn past bij voorgerecht en hoofdgerecht. Zitten de gasten al aan tafel voor het aperitief, dan zet je het aperitiefglas het meest rechts in de diagonaal.

I. Servet: wat het servet betreft kan je kiezen om het ofwel links naast de vorken te leggen ofwel op het bord. Als er heel wat gasten aan je tafel moeten kunnen zitten is het aan te raden om het servet op het bord (onder het soepbord) te leggen.

Extra

Heb je vooraf bepaald wie waar zal plaatsnemen dan zet je de naamkaartjes tussen het broodbordje, het dessertbestek en de glazen.

Uiteraard begin je je tafelschikking met het kiezen van een tafellaken (en tafelloper) of placemats. De ideale maat voor je tafellaken is ongeveer 40-50 cm breder en langer dan je tafel. Op die manier komt het aan elke kant ongeveer 20-25 cm over de tafel. 

Als alles op de juiste plek staat kan je beginnen met het decoreren van je tafel. Plaats bijvoorbeeld een bloemstukje of enkele kaarsjes in het midden van de tafel. Afhankelijk van de periode van het jaar kan je verschillende decoraties plaatsen. Zo kan je met Valentijn hartjes strooien en kan je met kerst denappels op tafel schikken.

Bron: TedEd: How to set the table - Anna Post
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter