Hoe parfumeer ik mijn interieur?

Soms zijn er maar een paar dingen nodig om een bepaalde plek te transformeren tot een gezellige en sfeervolle plek. In een appartement of huis kan een parfum één van die dingen zijn.

Er zijn heel wat verschillende interieurparfums, maar hoe weet je nu welke ideaal is voor jouw huis? Hieronder geef ik je meer uitleg over de verschillende mogelijkheden om je huis, appartement, kot, auto,… te parfumeren. Zo vind je zeker en vast eentje die bij jou past!

Een roomspray voor een onmiddellijke en intense geur

Een roomspray of huisparfum is zeer eenvoudig in gebruik. Om een lekker geurtje te verspreiden volstaat het om enkele keren te sprayen. Wil je een subtiele geur, spray dan een paar keer doorheen de kamer. Wil je een intense geur, spray dan meerdere keren op verschillende plekken in de kamer.

Geurstokjes voor een continue geurverspreiding

Geurstokjes zijn ideaal voor wie zijn/haar interieur een hele dag door wilt parfumeren. Eenmaal in de fles absorberen de rotanstokjes het parfum en geven ze gedurende enkele weken/maanden een heerlijke geur af.

Afhankelijk van de gewenste intensiteit kan je rotanstokjes toevoegen of verwijderen. Voor een kleine ruimte zoals een gastentoilet volstaan een paar stokjes, maar in een woonkamer voeg je er beter meerdere toe. In een kleine ruimte zal de geur bovendien langer blijven dan in een grote ruimte. Het is dus aan te raden om in een woonkamer een iets groter flesje te plaatsen.

Wie niet zo’n fan is van rotanstokjes kiest beter voor de iets decoratievere variant op geurstokjes waarbij de stokjes vervangen worden door een poreuze ‘steen’. Zo is er de soliflore van Mathilde M. waarbij een roos zorgt voor het verspreiden van een geurtje.

Geurkaarsen voor een zachte en warme geurverspreiding

Geurkaarsen zijn dé sfeermakers bij uitstek. Ze verspreiden naast een heerlijke en zachte geur namelijk ook een gezellig en warm licht. Dubbel genot dus.

Waxburners zorgen voor een gelijkaardige sfeer. Zeker de traditionele soort waar je een theelichtje moet in plaatsen. Net zoals bij een kaars smelt de was waardoor een heerlijke geur vrijkomt. Naast traditionele waxburners zijn er ook varianten op elektriciteit.

De elektrische geurlamp voor een intense en continue geur

Voor wie een constante en intense geur wil verspreiden is een geurlamp de ideale oplossing. Je vult het reservoir met water, doet er enkele druppeltjes van je favoriete essentiële olie in, drukt op de knop en de lamp doet de rest. Het toestelletje verspreidt een fijne waternevel met daarin je geurtje en bijna onmiddellijk wordt het door de hele ruimte verspreid. De intensiteit van de geur is afhankelijk van het aantal druppeltjes die je aan het water toevoegt. De meeste modellen moeten in het stopcontact, maar recent ontwikkelde Mathilde M. ook twee draadloze modellen: Royal en Prestige. Hieronder zie je een video van die draadloze Royal geurlamp.

Geursteentjes en geurzakjes voor een verfijnde geur

Geursteentjes zijn kleine beeldjes uit gips die een bepaalde geur dragen en deze langzaam verspreiden. Elke geur heeft zijn eigen specifieke vorm. Kies je bijvoorbeeld voor Marquise van Mathilde M. dan kan je kiezen tussen een decoratieve sleutel of een bustier vorm. De geur Antoinette is dan weer te verkrijgen in de vorm van een leuke cupcake. Geursteentjes zijn ideaal voor het parfumeren van kleine ruimtes zoals kasten en lades.

Ook geurzakjes zijn goed voor het parfumeren van kleine ruimtes. Af en toe eens schudden volstaat om een heerlijk geur af te geven in je kast of auto. Geurzakjes zijn heel leuk voor wie van afwisseling houdt. Zo kan je in de zomer een fris geurtje zoals Spring dress van Bridgewater kiezen en in de winter een gezellige geur zoals Cup of cheer.  Geurzakjes zijn ideaal als eerst interieurparfum. Ze zijn goedkoop en je kan dus makkelijk meerdere geuren uitproberen. Eens je je geurtje gevonden hebt kan je experimenteren met andere geurverspreiders.

Tip: wanneer een geurzakje schijnbaar uitgewerkt is, scheur het dan open en giet de inhoud uit op de vloer. Zuig het daarna op met de stofzuiger (een stofzuiger met zak) en na het stofzuigen zal je merken dat je hele huis ruikt naar het geurtje uit het zakje. Zalig toch?

 

Hopelijk weet je nu al wat beter wat voor jou de beste keuze is. Geraak je er echt niet uit? Dan raad ik aan om te starten met geurzakjes of met een cadeauset met daarin een aantal verschillende geurverspreiders.

Reacties
p
14 Dec 2019
Piet
Leuk artikel met een zeer waardevolle "stofzuigertip".
Laat een reactie achter