Kerstversiering veilig opbergen doe je zo!

De gezelligste periode van het jaar is weer bijna voorbij. Hoog tijd om de kerstboom op te bergen en plaats te maken voor valentijns- of voorjaarsdecoratie. Maar hoe berg je die ballen nu veilig op? En hoe zorg je ervoor dat je slingers niet in de knoop geraken? We geven je graag enkele tips en tricks om dit zo eenvoudig mogelijk te doen.

Jingle balls jingle balls…put them all away!

Kerstballen zijn vaak moeilijk om veilig op te bergen. Er zijn grote, kleine, ronde, druppelvormige, stervormige… Een eerste optie is om alle ballen terug in hun originele verpakking op te bergen. Die verpakking is speciaal gemaakt voor jouw ballen en ze passen er dus allemaal perfect in.

Als je die verpakking niet meer hebt zijn er natuurlijk tal van andere oplossingen. Zo bestaan er speciale kerstballenboxen die je in heel wat doe-het-zelfzaken vindt, maar ook zeker online. Wil je niet speciaal een opbergbox kopen, maar heb je nog eentje staan, dan kan je met enkele stukken karton en plastic bekertjes ook zelf aan de slag. Knip stukken karton op maat van de doos, kleef er plastic bekertjes aan vast en vul ze met kerstballen. Werk in lagen tot de doos vol zit. Kleine ballen kan je ook kwijt in oude eierdozen.

Bron: brico.be

Slingers en lichtjes

Wikkel je slingers en lampjes rond een oude kapstok of rond een stuk karton. Zo voorkom je knopen en kan je ze in december vlotjes weer afwikkelen. Ze hangen op die manier in een mum van tijd weer in de kerstboom. Deze kunnen dan ook allemaal samen in een opbergdoos. Kies bij voorkeur voor een doorzichtige opbergdoos, dan zie je meteen wat er allemaal in zit en label elke doos. Zo vind je volgend jaar alles snel terug.

De kerstboom

Wie gekozen heeft voor een echte kerstboom kan daarmee terecht in het plaatselijke recyclagepark. Op de site van je stad of gemeente vind je hier vast wel informatie over. Op sommige plaatsen kan je ook nog terecht bij een kerstboomverbranding, maar die zijn er alsmaar minder uit milieuoverwegingen. Wie daarvoor plaats heeft kan de boom ook houden en in de tuin planten.

Bron: hln

Een kunstkerstboom kan je makkelijk terug in de originele doos krijgen, maar soms zijn die dozen echter wat krap en krijg je hem er niet meer in. Dan kan je de boom zoveel mogelijk opplooien en samenbinden met een riem en in een deken of plastic wikkelen. Er bestaan ook speciale zakken om kerstbomen in te bewaren, die vind je makkelijk online of in de doe-het-zelfzaak. Kerstbomen met losse takken kan je in een opbergdoos steken.

Kerstkrans, kerststal en andere decoratie.

We vallen in herhaling, maar ook hier is de originele verpakking vaak één van de veiligste keuzes. Sommige decoratie kan je echter ook verpakkingsloos kopen. Dan zijn doorzichtige opbergdozen, labels, krantenpapier/bubbeltjesplastic/keukenpapier de beste optie. Wikkel breekbare dingen goed in krantenpapier of keukenpapier en zorg dat de spullen niet tegen elkaar gaan schuren. Zo gaat er niks breken of krassen maken.

Extra tip: steek in je opbergdozen een geurzakje met een gezellige wintergeur zoals Sapin Doré van Mathilde M. Dan kom je meteen in de kerstsfeer wanneer je in december je dozen terug open doet.

Ina
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter